miércoles, 21 de marzo de 2012

Jo també seré una nova pobra (13)

Jo també seré una nova pobra (13):
Em dic Irene Jerez, tinc 17 anys i seré una futura pobra. Ara per ara, em mantenen els pares, i els cangurs que m’he anat buscant, així que, més o menys vaig fent el dia a dia, amb austeritat, però vaig fent. Sóc de la generació que es mira el futur amb por, que no sap què respondre quan els hi pregunten pel seu futur laboral. Futur laboral? És una broma? Futur de què? Realment sóc escèptica respecte al fet que les coses millorin tal com s’estan intentant canviar, la mentalitat d’aquesta societat hauria de patir un gir de 180 graus per tal d’evitar que la meva generació sigui la generació sense feina, sense casa i sense una vida digna.
Porto poca experiència laboral, tot i que d’esforç i ganes no me’n falten. Els estudis els porto notablement bé, i tinc molta predisposició a aprendre coses noves i a formar-me a nivell personal i moral. I doncs? Anys enrere hagués confiat que amb el nivell educatiu, i amb la predisposició, trobaria feina fàcilment i del que a mi m’agradaria treballar. Ara, confio en alguna cosa? No, de fet, em costa confiar fins i tot en els consells que se’ns donen als centres educatius: que estudiï economia o administració d’empresa, que té sortida; que estudiï xinès, anglès, francès al màxim nivell i que sigui la millor en tot. Aquests consells a mi no em formen, no m’agraden. M’estan ensenyant a ser superior dins els estereotips capitalistes, dins el rànquing  i la lluita laboral. Però no ens ensenyen a ser cooperatius, a ser solidaris amb els altres “competidors” de la nostra generació. Em sento com un gladiador dins un circ romà, superant enemics amb els que he compartit vida, sobrevivint a molts combats, aferrant-me al sistema imposat pels de dalt, que se’m miren des de les grades i compten els segons que trigo en caure. Em fa por, el fet d’haver de trepitjar la resta per tal de trobar feina més endavant.
I és que he arribat a una conclusió un pèl dràstica… D’aquí a uns anys per a poder treballar ens haurem de barallar amb tot Déu, i haurem de triar: o ser pobres econòmicament, o ser pobres moralment. Així que pel que veig, de totes maneres, seré pobre.
Ens han ensenyat a competir entre nosaltres, primer per les notes i concursos durant la primària, per les beques a la ESO i el batxillerat … Em tocarà, no competir, matar per trobar feina? De veritat volem això? Nens que aprenguin a competir, a “triomfar”. Una societat que imposa la llei del més fort, és una societat desigual per norma, i ara mateix estem superant els límits.  I em fa por, perquè el filtre laboral és reduït, perquè, ara, treballar ja ha esdevingut un privilegi, doncs quan a mi em toqui fer un cop de cap (que no falta gaire) no vull saber que suposarà treballar. Arribarà un punt en el qual per a poder treballar haurem de pagar i tot. I em fa por, sí, perquè m’il·lusiona el futur, però no aquest futur. La meva generació, sense casa, sense feina… Vull que almenys mantingui la dignitat. I la moralitat d’ajudar-nos entre nosaltres, de negar-nos a trepitjar els altres per a tirar endavant.
Traducción. [CAST]
Me llamo Irene Jerez, tengo 17 años y seré una futura pobre. Hoy por hoy, me mantienen los padres, y los canguros que me he ido buscando, así que, más o menos voy haciendo en el día a día, con austeridad, pero voy haciendo. Soy de la generación que se mira el futuro con miedo, que no sabe qué responder cuando les preguntan por su futuro laboral. ¿Futuro laboral? ¿Es una broma? ¿Futuro de qué? Realmente soy escéptica respecto a que las cosas mejoren tal como se están intentando cambiar, la mentalidad de esta sociedad tendría que sufrir un giro de 180 grados para evitar que mi generación sea la generación sin trabajo, sin casa y sin una vida digna.
Llevo poca experiencia laboral, aunque de esfuerzo y ganas no me faltan. Los estudios los llevo notablemente bien, y tengo mucha predisposición a aprender cosas nuevas y a formarme a nivel personal y moral. ¿Y bien? Años atrás hubiera confiado en que con el nivel educativo, y con la predisposición, encontraría trabajo fácilmente y de lo que a mí me gustaría trabajar. Ahora, ¿confío en algo? No, de hecho, me cuesta confiar incluso en los consejos que nos dan a los centros educativos: que estudie economía o administración de empresa, que tiene salida; que estudie chino, inglés, francés al máximo nivel y que sea la mejor en todo. Estos consejos a mí no me forman, no me gustan. Me están enseñando a ser superior dentro de los estereotipos capitalistas, dentro del ranking y la lucha laboral. Pero no nos enseñan a ser cooperativos, a ser solidarios con los demás “competidores” de nuestra generación. Me siento como un gladiador en un circo romano, superando enemigos con los que he compartido vida, sobreviviendo a muchos combates, aferrándome al sistema impuesto por los de arriba, que me miran desde las gradas y cuentan los segundos que tardo en caer. Me da miedo, el hecho de tener que pisar el resto para encontrar empleo más adelante.
Y es que he llegado a una conclusión un tanto drástica… Dentro de unos años para poder trabajar nos tendremos que pelear con todo Dios, y tendremos que elegir: o ser pobres económicamente, o ser pobres moralmente. Así que por lo que veo, de todas formas, seré pobre.
Nos han enseñado a competir entre nosotros, primero por las notas y concursos durante la primaria, para las becas a la ESO y el bachillerato… ¿Me tocará, no competir sino matar para encontrar trabajo? ¿De verdad queremos esto? Niños que aprendan a competir, a “triunfar”. Una sociedad que impone la ley del más fuerte, es una sociedad desigual por norma, y ahora mismo estamos superando los límites. Y me da miedo, porque el filtro laboral es reducido, porque, ahora, trabajar ya se ha convertido en un privilegio, pues cuando a mí me toque hacer un cabezazo (que no falta mucho) no quiero saber que supondrá trabajar. Llegará un punto en el que para poder trabajar tendremos que pagar. Y me da miedo, sí, porque me ilusiona el futuro, pero no ese futuro. Mi generación, sin casa, sin trabajo… Quiero que al menos mantenga la dignidad. Y la moralidad de ayudarnos entre nosotros, de negarnos a pisar los otros para salir adelante.



No hay comentarios: